Sedam dana na moru solo s Juniorom

Dan nakon što sam ušao u četrdesetu, došao sam na otok.
Rok se igrao sa sestričnom u njihovoj kući u kojoj sam u dogovoru s roditeljima njegove majke i njom osobno dobio cijeli tjedan s mališom.

Mama je otišla na koncert irskog Bodalca, a ja izvadio ribu, meso, povrće i igračke iz Klite i počeo jednu sasvim novu avanturu.
Dosad smo, naime, proveli solo u komadu najviše 24 sata.
Al džaba bilo straha…

Rok inače kao i svaki klinac obožava slatkiše, a ja ga da ne postane Žakolik pokušavam naviknuti na što zdraviju klopu, pa se za svaki bombon treba potrudit, ili bit fin, ili napravit deset sklekova ili bar lijepo zamolit.

Uglavnom, izvuko se u tjedan dana bez čokse, s 3 (komada, ne vrećice!) juicy fruitsa i dvije cedevite, pa sam bio ponosan jer je pojeo tonu grožđa (tata papa koštice i koru), malo manje naranče i puno manje jabuka.
I pritom mu baš niš nije falilo.

A ja sam i dalje alergičan na koru od naranče (nabubre mi dlanovi dok cijedim!?) i jabuke (počnem se gušit i češat po svim otvorima na glavi), ali to pripisujem starosti i pesticidima protiv kojih se više nemre borit.

Malo me peklo što me Junior zove imenom maminog novog dečka, ali sutra smo otplivali Kukljiški maraton (tata plivo, Rok s Barba Marinom i tetom Gogom navijo) di je tata pobijedio u kategoriji i osvojio zlato, pa je Rok tri dana ponosno šetao selom s medaljom na pupku, a ja opet postao „Tata Liba“!

Image Hosted by ImageShack.us

Medalja

Najveći ljetni doživljaj mom omiljenom skoročetverogodišnjaku je svakako pedalina s toboganom.
Hvala ti bože, nema nikakvog straha od pasa i dubine, pa smo se kraljevski zguštali a ja se oduševio kolko je snage u malom vidrivoju.

Baka ga je utrenirala da mu je jedna plivalica sasvim dosta pa sad malo pliva u krug, i nikako da digne noge, ali još malo i eto tati Thorpedislava!

Jutrom bi se dizo u 7, zalio vrt, pobro blitvu i skuhao juhicu ili štogod za ručak ili bar pripremio za podgrijvanje oko 1.
Oko deve bi se uvalio maloj raskrečenoj zvjezdači u krevet i polako ga milkio i budio.

Obožavam trik:
„OK, ako ti nećeš čokolino, ja ću ga pojest!“
„Neeee, moj čokolinoooo!“ i trk do kuhinje, onako krmeljav, zaležan i slinav dok se popikava na nogavicu od pidžame.
Divno je biti tata…

Jedan od najljepših doživljaja ljeta je bio izlet na Ošljak, to nešto prekrasno između Zadra i Ugljana u vlasništvu obitelji Valčić na kojem se isti međusobno smiju ženit tek u petom koljenu.

Deki je tamo došao prosit Lori rečenicom – „ovdje vam fali svježe zagorske krvi“, i pelcao se.
Ljudi, to je raj.
Kuće prema Preku, šuma i pustopoljina prema Zadru, birtija i plaže.
Po kruh – brodom.
Navlačimo cvikere i krećemo u posjet Juliji (3,5) i Jani (5).

Image Hosted by ImageShack.us

Cvikeri

Rok u stilu svog tate, nebeskog džentlmena i kavalira s manirom, te vlasnika titule „Schwaller auf der jahre 1989“ kulerski prima komade za ruke i krećemo u polusatni obilazak otoka.
Da ima kose, ko spot Mirzinog jata…

Image Hosted by ImageShack.us

Mirzino jato

Ošljak podsjeća na mješavinu veloluškog Ošjaka i meni najdražeg Proizda, ima tu osamu i dubinu cvrčaka i borovine zbog koje bi bio u stanju ignorirat sve blagodati civilizacije.
Da ne spominjem oradice tete Dore, a kamoli knedle…

Image Hosted by ImageShack.us

Ošljak

Play of the day je bilo kupanje kad je trebalo potopit Tata Ribu koji se pretvorio u čudovište i bacao trojac Rok – Julija – Jana oko sebe.
Pritom Jana nema narukvice jer zna plivat, a Julija i Rok imaju po jednu.
Pa kako mi legnu na glavu tako ih ja hitim metar od sebe.
Dok nisam hitio Roka, a njegova plivalica-rukavica rekla pffffff…
I pukla.

I uspori mi se film i gledam čedo na dva metra s onim dječjim upitnikom u očima (tata, zašto zvijezde padaju – pitaj mamu) kako kreće u uton ako se odmah ne trzne…
I on se trzne i nekako vidrasto krene prema meni a ja mudro čekam i umirem zapet ko puška ta dva metra, al ne mičem, a on dolazi do mene i urla – tata, ja plivaaaaaaaam!
Al me usro, uf…

Za prije spavanja i za dočekat ručak koristili smo metode – pusti Ben Tena ili Skubidua.
Ne znam što djecu navodi na voljenje glupih crtića, ali u moru destrukcije, sranja i klanja – obavezno biraju najgore.
Pa tako i Bena Kretena i njegovih deset lica – junaka od kojih koristi tri.
I onda igramo igru „Tata, pretvorio sam te u… Ledenu kocku!“
I tata bi Fontana…

Image Hosted by ImageShack.us

Ben Ten

Sva sreća, kasnije me vrati u čovjeka.
Al jednom sam skoro proslinijo jer je išo piškit pa me zaboravio odledit…

Večeri su rezervirane za Pampulin ili Dvorac.

Image Hosted by ImageShack.us

Smijeh u dvorcu

Pampulin i nije nešto jer Rokinho i nije nešto skočan, al se po dvorcu voli naganjat s Matejom, pa prođe pol čuke ko niš.
A i usavršava telemark!

Image Hosted by ImageShack.us

Telemark

Nekad se zna nadurit, i općenito nije baš ugodan kad želi sladoled kad nije vrijeme za sladoled (urla, tuče, plače – vjerojatno svi imaju tu fazu), ali smo inkvizicijskim metodama – stega, presija, durenje, kazna, mračna soba, postigli dogovor za jednu kuglicu dnevno.
Zaleđeni Dukatino se ne pika.

Image Hosted by ImageShack.us

Plazonja

Dan prije dolaska bake i dide, išli smo na roštilj kod Dene i Markija u Zadar.
Na trajektu je pitao kaj teta ima u uhu, pa smo prvi put slušali Motorhead na slušalice.
Bio je oduševljen!

Image Hosted by ImageShack.us

Trajekt

Nakon divne žderačine, upoznavanja istomišljenika i prekrasne Bibinjke te šore s malim Josipom (neriješeno, odma su se izljubili, ali – Rok je počeo fajt!? Moj Rok!!!) otišli smo gledat Pozdrav Suncu.
Pa se sjeo.
Pa je neki retard bario koku tako da je s njom pleso valcer i stao Roku na ruku dok je ovaj sjedio na podu, ali ovaj put se izvukao.

Image Hosted by ImageShack.us

Neko mi stao na ruku

Pa smo morali brojat kolko krug ima koraka i spuštat se po novom dvorcu.

Image Hosted by ImageShack.us

Tata, broji!

I bilo nam jako veselo.

Nakon drugog smo kruga papice morali ići i na pampulin di te vežu, mamu im skupu 25 puta u pet minuta, ali bilo je divno slušat mališu kako usran od straha pjeva „Brate brate gospođo, pala van je booorša“…

Inače, Postolar Triper mu je uz Divlje Jagode omiljeni bend, pa ako čujete da sviraju u Zg i okolici, javite!

Image Hosted by ImageShack.us

Pampulin

Ulovismo tako zadnji trajekt za Ugljan, gledasmo zvijezde, ja mu objašnjavo o Malom medi, južnom zviježđu, Orionu, posjeti Australiji koja dijeli neke zvijezde s nama, razlici između meteora i meteorita, Sjevernjači i Mjesecu i eto rezultata…

Image Hosted by ImageShack.us

Gecrken

Bilo je lijepih doživljaja u životu ovog oćelavog barbe, ali taj filing nošenja meke tople buhtle koja te grli jer misli da si jastuk, hrkuckanje i mekoća obraza te najnježnije stavljanje u krevet – ljudi, nešto neprocjenjivo.

Kuća čista, dijete veselo, ove godine mi čak nije ni opal, no blood, no kraste, jedna medalja, puno blitve, juhe i ribica u pupi, apsolvirana igrica Mateja je maca, Rok je kupovatelj, tata Riba je prodavač, srce na full…

Gotova dva tjedna kolektivnog, ostavljam Juniora u dobrim rukama i krećem u vjetrenjačku borbu s prljavom državom i zlim ljudima.

Al s punim baterijama!

Pusaaaa!

Image Hosted by ImageShack.us

20 thoughts on “Sedam dana na moru solo s Juniorom

 1. Zavidim ti na provodu s ovim malim frajerom… To je stvarno bio najbolji mogući način punjenja baterija. A i kako Rok raste, sve mi više djelujete kao dva najbolja frenda, a ne kao otac i sin. Baš ste slatki.

 2. a brale…drugi put kad se privremeno naseliš na lazaret…javi se da stisnem desnicu čovjeku koji je na ovim prostorima promovirao novi stil opaljenog pisanja bez zadrške i lažna ulizivanja onima koji bi to mogli pročitat…
  …pitam se samo kako si to negdje na svom životnom putu …uspio pogubit ženu…

 3. Gospon Riba
  ovo je jedan od tvojih najboljih postova koje sam imala čast i gušt iščitati. Vidi se da imaš neograničene ljubavi za malog prijestolonasljednika. Ko bi rekao da lik koji troši vrijeme na kritičke osvrte na ćevape i pivu, ujedno ima i ovakvu dubinu emocija za svog malog galeba 😀
  Bravissimo!

 4. a mislim šta da kažem, tebi to očito ide, ja nema teorije da budem sa malom sam par sati, ispizdim, totalno ide mi na živce, jebiga nismo svi stvoreni za roditelje, ja definitivno nisam!!!!
  Divno je biti tata…, ajme meni je to prestrašno, a i nisam neki ljubitelj dječurlije!!

 5. Roko mi je poznat s još Rodinog portala zbog datuma koji se podudara s mojim sinom. Pa sam slučajno pročitala post da vidim jel to taj mali napredni Roko. Jedan prelijepi tekst pun emocija koji samo dobar roditelj može razumjeti. Svaka čast. Mislim da su danas tate puno bolji roditelji nego što su bili nekad.

 6. – nije roko nego rok, poboguuuu! fala puno
  – ko da će kad naraste jest tartufe i pit chiraz!? jabuka ne pada daleko od gajbe!
  – pogubit ženu? uf…

 7. “Malo me peklo što me Junior zove imenom maminog novog dečka”
  Eeek!
  Hitno povećati druženja s Rokom, te pripadajuću edukaciju tko je Numero uno 🙂

 8. ovaj post me je opcinio. prekrasni ste skupa. a to da je super biti tata, istina dok si na odmoru, 24/7 roditelj to je pak druga prica. da pojasnim – ajde pliz povedi i mog 🙂
  kako gledam slike malo me je i rastuzilo, moj tatu nije vidio vec godinu dana. a ja ga ipak ucim tko je tata, da je samo jedan i kako se zove da zna dijete rec ako ga vidi. nikako i ni u kojem slucaju ne dopustam malome da druge ljude zove bilo kako osim po imenu. djeca to sama pocnu izmisljati, sve starije zene su im baka npr, ali ja sam tu da mu pojasnim sve. mislim da bi trebao popricat s bivsom.

 9. ma nije nista strasno da te nazvao nekim drugim imenom, i mene mali prvih dana kad dodjem na godisnji uporno zove baba, kad je mjesec dana sa njom…mislim da je to ipak gore nego da me zove, kaj ja znam, Jadranka, na primjer :)))))
  inace, ako moze, ja bi malog rezervirala za klinku od sestricne, taman bi bila komad za njega 😀

 10. stari postovi o roku su tako dobri….taj mali jos ne zna koliko je sretan sto te ima za starog. ako mu sto znaci (ili kad mu bude znacilo) javi pa cemo ga upoznati sa postolarima i srediti nekakvu posvetu……i javi se kad drugi put budes u blizini

 11. Rasplaka me ovaj post. Bas je pure love. Cool si ti celavi barba. Idem i ja k svojoj raskrecenoj zvjezdaci u krevet,lol.

 12. prekoslatko…
  s obzirom da ti tak dobro ide, evo ti moje dvojice… taman bi se uklopili s tvojim, a ako ništa drugo bili bi na istoj valnoj s ben kretenom i gormitima i skubidu i…..

 13. Riba, super su ti postovi, ali to već znaš.
  Malo si mi taknuo uspomene na Ošljak… Mogu ti reći da si sve točno napisao. sada tek kužim koliko mi se taj otok uvukao pod kožu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.