Na streljani…

Bio je drugi srednje, godina Univerzijadna 1987.
Iz predmeta ONO i DZS iliti općenarodna obrana i društvena samozaštita – trebali smo ić na gađanje PAP-ovkom, od milja zvanom popularnom puškom M-48.
(Kolko kratica, ko od neke hadezeove zastupnice)

Mene, osobu koju je malkice strah vatrenog oružja i koja je toliko spretna ko Grubnić s filekima, da je jednom prilikom lovačku pušku zaklopila s palcem unutra umjesto metka – nekako je obuzela jeza.
Al morah dokazat da sam muško, pa stiso zube, i smislio pakleni plan.

Uzeo walkman, onaj isti kineski iz prošlog posta, stavio trenutnu hit kasetu Sigue Sigue Sputnika (meni onda bili mrak) i čvrsto stisnuo kundak.

Ležali smo na betonu s pogledom na čistinu i brdo iza nje.

Vrapče, streljana na kraju grada.
Ladno, vjetar, kišuljica.
A kad ovi prije nas kad zapucaše – prdac mi od muke do koljena pobjego.

Ležim, hladno je.
Ispod mene deka, nastavnik ONOIDSZ-a Želimir Jug, od milja zvan Want Peace South, diže ruku kao da daje znak za paljbu, a ja palim walkman.
Adrenalinkoooo…

Pali!!!
I počinje horor.
Em oko mene sve odzvanja ko u auspuhu trabanta, em su baterije apšisale.
(one kroacijine, pozelene ko beba u busu čim košuljicu skineš. Ako je i bilo košuljice?)

A walkman dere na najjače, a sporo.
A ovi s kazete zavijaju ko iz groba, preplašite žene do mene gađaju u zemlju tri metra od sebe, iskri, pada, puca, eksplodira, gromovi, buka, dok žmirim u kaosu kao da vidim onog natapiranog pjevača Sputnika kako mi nešto urla na uvce ko šareni zombi i smrt u jednom…

Užas.

I dalje ne slušam ništa dok hodam prema poslu.
Brat Smile mi dao svoje sluške za Sonija, al izgleda da ne valja spoj na ulazu u mob.
Tak da lijeva sluška opet ne dela.

Pa odvrnem najjače radi ikakvog zvuka, pa je prejako na desno a nula na lijevo, pa me boli desno pa stišćem zube na tu stranu dok hodam pa sav nekak divergiram nekam udesno.
Ne bi nikad iz Sahare izašo.
Samo bi kružio…

Nego, dvije sitnice vezane uz Juniora, Rokatanskog Prvog Neponovljivog!

Prvo je vidio Ninu Smorić na Retard Carpetu i pitao:
“Tata, kaj je toj teti” Pritom mislivši na naotečenost i podbuhlost iste.
“Tak buš i ti zgledal ak buš bil glup i drogiral se.” Rekoh.
“Fuj…” Reagiro je mališa

Jučer bili u kinu gledat “Toy story 3 3d”.
Di sam skužio kako je Gospodin Krumpirko u biti fotorobot Mirka Miočića i Predraga Raosa!!!

Ne gledat.
Jes da je fora 3d, al scenarij je kilav i sve je premračno.
Ili sam naopak držal naočale?

Ali pritom sam se nadurio zbog jedne činjenice:

U Sinestaru imaju 3d naočale za odrasle, ali ne i za djecu.
Kaj da nosim Majkl Đekson umetak za nos za dijete kako bi mališa mogo gledat film u miru jer mu ove konstantno padaju?

Objašnjenje, ajmooo!

33 thoughts on “Na streljani…

 1. M-48 je od milja zvana “tandžara”, a PAP-ovka je kratica za poluautomatsku pušku M59/66 Crvene zastave.
  Sori brate, ali morao sam…

 2. nama je baš super bilo na bojevom gadjanju…imali smo nekog napol retardiranog lika u razredu (zapravo taj je sa svima išo u srednju jer je više puta ponavljao razrede) koji se sakrio iza jedne mete, pa kad je prva tura gadanja prošla, ovaj počeo mahat odozada, profesoru je skoro pozlilo :))
  a što se rezultata tiče imala sam pet od pet pogodaka, e sad, lik do mene je imao nula, a cijelu osnovnu i srednju se provukao prepisivajuć od mene, pa sam uvijek sumnjala da je pucao u moju metu :))
  malom kupi rajf, pa kad idete u 3d kino, pričvrsti mu očala…
  a od nine je gora jedino nicole kidman, ta će s onom novom facom slobodno moć glumit jockera u novom nastavku batmana!

 3. Ja sam pucala koju godinu prije tebe … i dopalo mi se 🙂 Sad sam naoružana gospođa s dva pištolja, ali nemoj nikom reć’ kvari mi imidž usidjelice koja štrika i hekla 😉

  Izljubi pametnog malog! Veli Morićka da svi lažu i da je samo usnice malo napumpala, ali se pokajal i vratila ih na normalu. Netko joj i vjeruje?

 4. Vidim da se u JNA opasno zavlačilo krivine, kad te nisu stesali da naučiš razliku karabina od PAP puške 🙂 Sigurno si bio ćato, ko i ja. Nažalost, sve nužno o oružju sam naučio tek kasnije, 90-ih…. Sjećam se ponajboljeg komada iz mog razreda koja je u Vrapču trzala nogom prema gore kao konj svaki put kad bi opalila, jadna se isprepadala za pet života. Ne znam otkud nekdašnjim vlastodršcima uopće morska ideja histerične srednjoškolce podučavat tim sranjima, tipovima tenkova, narodnim neprijateljima i streljanama, jer svi smo, čak i štreberi iz ONO i DSZ-a visili na rubu produžne. A onda bi nam naš nastavnik, deziluzionirani razvojačeni vodnik JNA koji je samo pio, pušio i gledao komade, na kraju godine dijelio random ocjene za gluposti, a mi se obično onda ludo zabavljali u tih par školskih sati… npr. ako nisi znao vrstu tenka, morao si pjevat za prolaznu ocjenu. Ili hvatati indeks u zraku. Jedan je dobio dvojku samo zato što mu je u indeksu bila slika sa onim prvim pubertetskim paperjastim brčićima pa je izgledao kao meksikanac početnik.

 5. To su ta priznanja grijehova iz mladosti, neko prizna da je uzimao drogu, neko da je imo homoseksualna iskustva, a ti da si slušao Sigue Sigue Sputnik. To ti dođe na isto. Mislim, slušo sam i ja, ali sam bio u sedmom osnove a tad je još prihvatljivo imati loš ukus.
  Jedini put kad sam bio na streljani i pucao iz prave puške bilo je 1990. u Americi, a tad sam bio okružen tipičnim simpatizerima republikanske stranke, sve likovi u kariranim košuljama, šiltericama, s rejbankama i brkovima.
  Kad sam ja došao do ONO i DSZ ukinuli su taj predmet, a Želimira Juga poslali u tramvajce!

 6. a neki muški jednostavno nisu za oružje i moš jebat, mamini sineki i ostale pičkice!
  jebemu pa koliko smo ti poslali linkova za slušalice a ti ko da si sljep!

 7. nisam to rekao ali bi mogli gulit krumpire u kuhinji!
  osim toga znam neke žene koje su bile bolji fajteri od momaka!
  a kalašnjikov zatvorenih očiju rastepem i sastavim plus i zatvarač od haubice!

 8. ajoj, te univerzijatske godine ja već išla na faks. da ne velim da sam i zaradila neke pare na univerzijadi… 🙂

  a bome i mi pucali – čini mi se na nekoj streljani u Dubravi ili nešto slično… Dotršćina ili tako..

 9. @pa čuj izgleda da su svi profesori obrane bili ko ovi Nemetzovi, i u komentarima već navedeni legendarni Ž.J. uglavnom je pipkao curice dok bi im namještao puškicu u ruku. A što se tiče toga da je završio kao tramvajac, dobro je i prošao, sad fino ima sedam soma plaću, puno više nego da je ostao predavati neka lijeva prava…ionako lik nije znao da bivša Jugosalvija graniči s Grčkom!!!!

 10. @ vonsmile
  A onda dobro, nisam puno propustila, jer sumnjam da je baš neki doživljaj dok te protiv tvoje volje prepipava nekakav frustrirani zastavnik prve klase 🙂
  Ovaj koji je mene učil pucati je ozbiljan čovjek, časnik HV štoviše…

 11. Kakav je to nastavnik ONO i DSZ koji nije znao s kojim zemljama graniči Jugoslavija 🙂 ? To im je bila glavna i osnovna kao “fora”, koju sam čuo od svih koji su imali taj predmet. Jer kad smo učili sigurnosnu situaciju u okruženju, uvijek se papagajski ponavljalo: SFRJ graniči s BRIGAMA (Bugarska-Rumunjska-Italija-Grčka-Albanija-Mađarska-Austrija).

 12. @ Nemtez Jug Želimir nije. Dapače izgubio je opkladu s nama školarcima u vezi te tematike. A imao se dojam da ga nekako savršeno boli kurac za to dok je Suzana H. bila u zadnjoj klupi…P

 13. @ vonsmile
  Pa normalno! Ko da nikad nisi čuo da žene padaju na tipove u uniformi sa što više čvaraka :)))))))))))))))))))))))))

 14. da, sa što više čvaraka koji neznaju čitat vojnu specijalku e ti su pogotovo fino pipali po raznoraznim zapovjedništvima !!!!

 15. Pa dobro sad, u svakom žitu ima i kukolja. Al ovaj o kojem govorim nikako ne spada u kukolj.
  porta1, ubuduće idem k tebi na vježbe gađanja 🙂

 16. @ samo oprez katarina porta je artiljerac, takvi rijetko fulaju…))
  Ja nemam čvarke na uniformi, ali mogu nabaviti domaće za degustaciju, jel se to računa:))

 17. sam čitam. nerado se javljam i slažem se s (mislim starim Klintom u “Gušteru”), koji veli da su mišljenja ko šupci, svi ih imaju. i pucal sam, i u JNA bil sam; (srećom ne i u ratu), i čak mi se do izvjesne mjerice zdopal M-70 (ak se ne varam) koji sam dužil. sad, ne kužim razliku u nazivlju između onog preklopnog i nepreklopnog, ali s nepreklopnim sam zgodil sve kaj je trebalo, ali s preklopnim nisam baš bil tak precizan (prilično je bil razmrdan).
  al da ne dužim, sve to nema veze… frtalj stoljeća iza toga, svako oružje mi se gadi. i praćka, i velka kuhača, čak i fest jake babe respektiram. i zato bi prosil dragog portu da malo “smanji intenzitet”. ne riba, ne treba takve kao ti pobit, neg ih treba razmnožit, žene i djecu prinapravit, i sve ih u male pacifiste odgojit. inače, bojim se, sve je ovo otišlo u ku…; pa mislim kuhaču

 18. pegla- daj pegla ne jambraj, kaj si malo pucal , pa meni je rokanje iz iz haube, topa, vbr-a bolje neg sex, kad te pukne onaj adrenalin nema niš bolje, a tek kad tenk rokne uuuuuuu kurac mi se diže odma!
  uvjek sam se palio na tenkove, al na žalost nisam bil tenkist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.